TÖHOB HEYETİ MALİYE BAKANI NACİ AĞBAL İLE KDV İNDİRİMİNİ GÖRÜŞTÜ

Özel halk otobüsü sektörünün çatı kuruluşu TÖHOB adına oluşturulan heyet Maliye Bakanı Naci AĞBAL ile İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’nda görüştü. 21 Şubat Çarşamba günü gerçekleşen buluşmada, TÖHOB ve Esnaf Odası Başkanı İsmail YÜKSEL, TÖHOB Başkan Vekili ve Mavi Marmara Başkanı Ramazan GÜRLER, TÖHOB üyesi İstanbul Halk Ulaşım Başkanı Mustafa ALTUNTAŞ, TÖHOB üyesi Yeni İstanbul Başkanı Yalçın BEŞİR, TÖHOB üyesi Öztaş Başkanı Mehmet TEKİN, TÖHOB üyesi Özulaş Toplutaşım Başkanı Göksel OVACIK, TÖHOB Genel Sekreteri Onur ORHON, TÖHOB yönetim kurulu üyeleri Nihat PELEN, Hasan DURGUN ve Müşavir Şevket ERTURAN yer aldı.

Yarım saat süren görüşmede Başkan İsmail YÜKSEL, öncelikle ücretsiz taşımacılıkla ilgili kanunun çıkarılması için teşekkür etti. Ancak iki yıla yaklaşan uygulamada karşılaşılan ücretsiz yolculuk sayılarının artışına dikkati çekerek belirlenen rakamların mağduriyetleri gidermediğini vurguladı. Ayrıca Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile yapılan görüşmelere değinerek İstanbul için yolcu/biniş başına ödeme yapılması önerisini sundu. Üçüncü konu olarak da taşımacı esnafın merdiven altından kurtarılması ve vergi mükellefiyetinin hafifletilmesi amacıyla özel halk otobüslerine uygulanan % 18 KDV oranının okul servis araçlarında olduğu gibi % 8’e çekilmesi önerisini özetledi. Bu konuyla ilgili diğer başkanlarda görüşlerini ifade etti.

Üç başlıkta yer alan dosyayı alan Maliye Bakanı AĞBAL, 10-15 günlük bir sürede dosyayı inceleyeceklerini, bu toplantıda dillendirilen ve yazılı sunulan önerilerin makul olduğunu, bunlarla ilgili arkadaşlarını çalıştıracağını, ardından tekrar bir araya gelerek çözüm paketi hazırlayacaklarını belirtti. İlaveten biniş başına ücretsiz yolculuklara ödeme yapılmasına yönelik İstanbul’da pilot proje ve test uygulama yapılmasına olumlu yaklaşılabileceğini vurguladı.

Başkan YÜKSEL’de 15-20 gün sonra Ankara’da diğer illerden temsilcilerinde katılacağı bir toplantı yapılması önerisini Bakan beye iletti. Olumlu bir havada sonuçlanan görüşmenin çıktılarının önümüzdeki günlerde alınması bekleniyor.